
Impressió 3D
Dissenyant el model
El primer que s'ha de fer al voler fer un model 3D és dissenyar-lo en 2D. Jo ja sabia quins imants utilitzaria per a que el tren levités, i ja sabia com volia que funcionés el sistema de propulsió. Vaig decidir fer-ho amb AutoCad i el resultat va ser el següent:

1)
Els imants (1) són els FE-Q-40-20-10 i s'encarreguen de que el tren floti, repel·lent-se entre sí (els de dalt amb els d'abaix). També tenen les indicacions (1.1) i (1.2), les quals es refereixen a la polaritat d'aquella meitat de l'imant. Com es pot observar, les polaritats més properes entre els imants del tren i de la via són les mateixes, això fa que es repel·leixin.
2)
Aquestes dos columnes són plaques de poliestiè rígid transparent vistes de costat, que serveixen per a que el tren no descarrili, ja que com hem vist abans els imants són molt inestables i és molt fàcil que perdi l'equilibri.
3)
Aquesta és una cavitat en forma de mig cilindre, per a poder-hi posar a dins un imant de neodimi S-08-30-N, que interactuarà amb els electroimants del centre de la via.
4)
Aquí és on aniràn els electroimants SODIAL(R), els quals s'aniràn activant i desactivant per a atraure o empényer l'imant de neodimi (3)
Fent el model 3D
Per a fer el model 3D vaig utilitzar el programa SketchUp, i un cop acabat el vaig exportar en format .stl, el que s'utilitza en l'impressió 3D. El resultat va ser aquest:
Com es pot veure, la columna central s'allarga per una banda, això ho vaig fer perquè li fos més fàcil d'imprimir a la impressora. Això podria portar problemes d'equilibri ja que el pes estaria desigualat, però si això passès hi podria posar algun pes a per a igualar-lo.
Imprimint el model
Per sort, a l'escola hi ha una impressora FLUX, i va ser amb aquesta amb la que vaig imprimir el model 3D del tren. Va tardar un totat de 10 hores i 40 minuts en fer-ho. Aquí hi ha un vídeo que on es pot veure com ho imprimeix:
